vineri, 17 iunie 2011

Sanatate - TOP 39 FRUCTE, LEGUME si ALIMENTE MIRACULOASE

1. MIGDALELE - reprezinta niste gustări bogate în energie si nu genereaza colesterolul rău. Datorită sterolilor sunt benefice pentru diabetici reducand de zahărul din sânge. Sunt bogate in aminoacizi, care susţin nivelul de testosteron si musculatura in crestere. Migdalele sunt, de asemenea, bogate in Vitamina E, care ajuta si apăra in cazul expunerilor prelungite la soare. Într-un studiu, cu voluntari care au consumat 14 miligrame de vitamina E (aproximativ 20 de migdale) pe zi şi apoi s-au expus la lumina UV cei care au consumat migdale nu au avut de suferit arsuri solare fata de cei care nu au consumat de loc. Si pentru ca vitamina E este un antioxidant puternic, de asemenea, menţine arterele sanatoase si impotriva radicalilor liberi. Nivelurile scăzute de vitamina E sunt, asociate cu performanţe de memorie slabă şi declinul cognitiv, spune nutritionistul Sari Greaves din New York de la Presbyterian Hospital-Cornell.

2. SEMINTELE DE IN - sunt bogate în proteine si fibre, aceste mici seminţe oferă cantitate importanta de Omega -3 si acizi graşi, acizi, care reduc petele de pe piele prin continutul de fier si reduc ridurile fine. British Journal de Nutritie a raportat că participanţii la un studiu care au mancat aproximativ o jumătate delingurita de seminte de in pe zi timp de 6 saptamani au prezentat o hidratare puternica a pielii, au stopat roseata (eritroza) si iritatiile. Un studiu recent, comparativ, de 60 de zile, pe persoane cu colesterol ridicat (mai mare de 240 mg /dL) si care au consumat 20 de grame de seminte de in pe zi, au relevat faptul ca aceste au avut reglari ale colesterolului. Semintele de in se pot consuma cu iaurt, in salate sau cu fulgi de ovaz.

3. ROSIILE - Există două lucruri pe care trebuie să ştiţi despre tomate: roşul la legume este o culoare buna deoarece contine mult licopen si antioxidanti ; şi tomatele prelucrate sunt la fel de puternice ca si cele proaspete, deoarece este mai uşor pentru organism de a absorbi licopenul. Studiile arată că o dietă bogată în licopen poate reduce riscul de cancer al vezicii urinare, pulmonar, de prostată, de piele si stomac, precum şi reducerea riscurilor bolilor coronariene. Ajuta la eliminarea radicalilor liberi cauzate de razele ultraviolete, ceea ce ajuta la lupta impotriva ridurilor.

4. CARTOFII DULCI - sunt adesea confundati cu cartofi, dar acesti tuberculi reprezinta unul dintre cele mai sanatoase alimente. În plus acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de nefumatori, previn diabetul, deoarece cartofii dulci contin gluten, un antioxidant care poate spori metabolismul de nutrienţi şi al sistemului imunitar, protejaza împotriva Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV, cancer, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Ce este mai important insa este continutul semnificativ de vitamina C, care netezeşte ridurile prin stimularea producerii de colagen. Un recent studiu în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că voluntarii care au consumat 4 miligrame de Vitamina C (aproximativ o jumatate de cartof dulce mic) pe zi timp de 3 ani a scăzut la apariţia ridurilor cu 11%.

5. SPANACUL - Frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu inima unui om sanatos. O masa cu spanac inseamna aport sustinut de minerale esentiale potasiu şi magneziu şi este una din sursele de top de luteina, un antioxidant care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor. Plusul de vitamine si nutrienti poate susţine densitatea minerală osoasă, atacul de prostata al celulelor canceroase, reduce riscul unor boli de piele, lupta impotriva cancerului de colon şi creşterea nu în ultimul rând, al fluxului sanguin la nivelul penisului. "Popeye a fost ajutat de ceva ", spune Susan Bowerman, director adjunct al Centrului pentru Nutritie Omului la Universitatea din California, la Los Angeles .
6. ROZMARINUL - Acidul carnosic găsit în acest condiment s-a demonstrat că reduce riscul de accident vascular cerebral la şoareci cu 40%, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Neurochimia. Acidul  Carnosic pare să determine un proces care protejeaza celulele creierului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care agravează efectele unui accident vascular cerebral. De asemenea, poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer şi efectele generale ale îmbătrânirii.
7. SOMONUL SALBATIC - un sfert de portie de somon inseamna aproximativ 2.000de miligrame de acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), Omega-3 acizi graşi, care servesc drept ulei pentru imbunatatirea activitatii cerebrale , un adevarat "brain's hardware" . Un studiu din 2008 la Universitatea din Cincinnati, de exemplu, a constatat că ţesutului creierului uman intre 65 de ani - la 80 de ani cuprinse DHA cu 22% mai puţin decât tesutul cerebral uman intre 29 - la 35 de ani. Dacă doriţi să va păstraţi inteligenţa intacta cu trecerea anilor , începeti consumarea de Omega-3 acum", spune William Harris, Ph.D., un cercetator de nutriţie la Universitatea din Dakota de Sud. De ce este atât de importanta sa fie somon salbatic? Datorită faptului că peştii de crescătorie, sunt îngrăşati cu soia, soia care distruge uleiul Omega 6 si astfel pot fi la fel periculosi ca un cheeseburger. Obiectivul - cel puţin două porţii pe săptămână de somon salbatic , spune Joan dietetician Salge Blake, autor al : Nutrition and You.

 8. AFINELE - "Aceste potente fructe mici dar care pot ajuta la prevenirea unor boli de cancer si boli de inima " spune Ryan Andrews, director de cercetare a Precision Nutrition, în Toronto, Canada. Pe langa faptul ca sunt bogate în fibre şi vitaminele A si C, acestea au puternice proprietati antioxidante, cum numai fructele amazoniene de acai au actiuni antioxidante mai puternice, care neutralizează radicalii liberi cei care cauzeaza probleme neuronale. Manancati o cana de afine pe zi şi daca se poate optati pentru cele salbatice ,deoarece acestea contin antioxidanti cu 26 % mai mult decit cele cultivate.
9. CEAIUL VERDE - este un antioxidant dovedit ca si anticancer si cu proprietati anti-inflamatorii. Cercetatorii au descoperit ca un consum 2-6 cesti pe zi, nu doar ajută la prevenirea cancerului de piele, dar s-ar putea inversa, de asemenea, efectele nocive ale soarelui prin neutralizarea modificările care datorita expunerii indelungate a pielii la soare. Alte studii arata ca ceaiul verde, infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), pot stimula sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul
la mai multe tipuri de cancer.
10. CIOCOLATA - cu conţinut ridicat de cacao contine Flavonoide, un nutrient natural din cacao, care îmbunătăţeste fluxul de sânge în creier, care ajuta la imbunatatirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagra cu continut mai mare de 50% cacao conţine asa numitul Procyanidin tanin, care este de asemenea găsit
in vinul rosu si care să poată ţine artere flexibile şi tensiunea arterială scăzută. Într-un studiu din Journal of Nutrition, femeile care au baut cacao naturala cu un baton de ciocolată neagra, datorita flavonoidelor au
textura pielii mai buna şi rezistenta la razele UV decat cele care au folosit aceleasi ingrediente dar nu erau din cacao naturala. Răsfăţaţi-vă zilnic cu o uncie de cacao naturala pentru a obţine toate beneficiile, spune nutritionistul Sari Greaves din New York Presbyterian Spitalul-Cornell.
 11. TONUL - acesta are un mic secret: Seleniu. Acest nutrient ajută la păstrarea elastinei, o proteina care menţine pielea netedă şi este de asemenea antioxidant, este ca un tampon împotriva soarelui (opreşte radicalii liberi rezultati din expunerea la UV si care duce la deteriorarea celulelor). Tonul este, de asemenea, o mare sursă de proteine, nu contine grasimi rele şi mai contine cantitati insemnate de niacin care s-a dovedit a ajuta la scăderea colesterolului. Cercetatorii de la Universitatea din Rochester au
determinat că niacinul ridică colesterolul HDL (tipul bun) si scade trigliceridele mai mult decit statinele. (Statine = medicamente de sinteza care ajuta la scaderea trigliceridelor si colesterolului).
 12. MORCOVII - Gândiţi-vă la morcovi ca la niste baghete magice portocalii foarte bune pentru ochi . Au o mare cantitate de Vitamina A, care împiedică moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Asta înseamnă ca mai puţine celulele moarte se combina cu sebumul şi astfel nu blocheaza porii. Morcovii contin carotenoizi - compuşi solubili in grasimi, care au rol pozitiv într-o gamă largă a diferitelor tipuri de cancer, reduc riscul crearii de condiţii inflamatorii care favorizeaza astmul şi artrita reumatoida. 
 13. PRUNELE USCATE - sunt bogate in cupru si bor, ambele ajuta la prevenirea osteoporozei. "Ele, de asemenea, conţin o fibră numită inulină, care în funcţie de bacteriile intestinale, fac un mediu mai acid în tractului digestiv", spune Bowerman. "Acesta la rândul său, facilitează absorbţia de calciu. "
 14. CEREALELE INTEGRALE - fulgi de ovăz, făină de grâu, orz, orez brun, sunt bogate in fibre, care calmeaza ţesuturilor inflamate menţinând în acelaşi timp inima puternică, colonul sanatos si creierul alimentat cu oxigen. Cerealele integrale pot fi încărcate cu carbohidrati, dar eliberarea acelor zaharuri este încetinită de fibre. O jumatate de cana de cereale integrale contine 10 grame de proteine, care furnizeza un echilibru energetic muscular.
 15. VINUL ROSU - contine resveratrol-un compus natural care scade LDL, HDL şi previne formarea cheagurilor de sânge, vinul roşu- poate fi numit cu adevărat un lifesaver. Un studiu pe 6.000 de pacienţi în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, spune ca exista 97% mai multe şanse pentru a ajunge la 85 de ani, dacă se menţine consumul de alcool pe zi, la mai puţin de 2 pahare pe zi. Vinul rosu este, de asemenea, o sursa bogata de flavonoide, antioxidanti care ajuta la protejarea mucoasei vasele de sânge din inima şi face mai putin probabila moartea de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor japonezi.

 16. IAURTUL - Beneficiile culturilor de iaurt sunt de necontestat: organismele probiotice sunt culturi de bacterii benefice pentru corp, deoarece păstreaza tractul digestiv sanatos, intaresc sistemul imunitar şi oferă protecţie împotriva cancerului. Nu toate iaurturile sunt probiotice, doar cele care au pe eticheta "culturi vii şi active."
 17. AVOCADO - este bogat in grasimi mononesaturate, acid folic, vitamina B solubila in apa care ajută la scăderea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica fluxul de sânge prin vase. Este indicat sa mancati avocado de două ori pe săptămână.

 18. NUCILE - sunt mai bogate în in Omega-3 decat somonul, sunt încărcate cu polifenoli, care pastreaza inima sanatoasa. Au protenine mai multe decit carnea de pui. Alte fructe cu coajă combina doar una sau două dintre aceste caracteristici, nu toate trei. O portie de nuci (aproximativ 1 uncie) sau şapte nuci este binevenita oricând, dar mai ales ca o gustare intre mese.
19. CURCUMA sau TURMERIC - Curcumina, polifenol care oferă nuanţa galbena si lupta împotriva cancerului datorita proprietăţilor anti-inflamatorii şi activităţilor de combatere a tumorilor date de proprietatilor anti-angiogeneza. Cercetatorii de la UCLA au, constatat că acesta combate acumularea de placi amiloide în creier si a blocajelor care pot provoca Boala Alzheimer. Turmericul in India , spun cercetatori, ar putea explica de ce atât de puţini dintre cetăţenii acestei ţării au aceasta boala, în timp ce statistica arata ca in SUA procentul este de aproape 13% în conformitate cu Alzheimer's Association.

 20. FASOLEA NEAGRA - Oamenii care mananca o portie de fasole neagra pe zi reduc riscul de atac de cord cu 38%. Şi în timp ce celelalte tipuri de fasole sunt, de asemenea, bune pentru inima, fasolea neagra este imbatabila pentru a stimula intelectul dvs, deoarece contine antociani, compusi antioxidanti care s-au dovedit a îmbunătăţi funcţia creierului. Fasolea neagra este de asemenea, bogata in nutrienţi, inclusiv proteine, grăsimi sănătoase, acid folic, magneziu, vitamina B, potasiu şi fibre.



 21. MERELE - Un mar pe zi reduce inflamatiile de orice tip, datorită quercetin, un flavonoid, găsit si în ceapa rosie. Quercetin reduce riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de prostată şi cancer pulmonar. Optati daca aveti posibilitatea pentru Delicious Red, ele conţin mai multi antioxidanţi.




22.
 CRABUL ALASKAN KING - are continut ridicat în proteine si este sarac in grasimi, are un continut ridicat de zinc. "Zincul este un antioxidant, dar mai important, este ca acesta contribuie la susţinerea masei osoase sănătoase şi a sistemului imunitar ", spune Bowerman.


 23. RODIILE - sucul din fructele biblice cu multe seminţe poate reduce riscul de cele mai multe tipuri de cancer, datorită polifenolului numit ellagitannins, care dau fructelor culoarea rosie. De fapt, un studiu recent de la UCLA a constatat că sucul de rodii incetineste dezvoltarera celulele cancerului de prostata.




 24. PAK CHOY - sunt legume crocante crucifere "Pak Choy este bogat in calciu, precum şi vitaminele A si C, acid folic, fier, beta-caroten, şi potasiu, spune antrenorul celebritatilor Teddy Bass. Potasiul păstrează muschii si nervii sub control în timpul scăderii tensiunii arteriale, cercetatorii sugerează că beta-carotenul poate reduce riscul de cancer pulmonar cât şi al vezicii urinare.




 25.
 STRIDIILE - Crustaceele , în general, sunt o sursa excelenta de zinc, calciu, cupru, iod, fier, potasiu, seleniu . "Dar carnea cremoasa de stridii este renumita pentru capacitatea sa de a ridica nivelul testosteronului şi a proteja împotriva cancerului de prostată ", spune Bass.


 26. BROCCOLI - O cana de broccoli conţine o doză consistenta de calciu, precum şi mangan, potasiu, fosfor, magneziu si fier. In plus faţă de marimea sa are o concentraţie ridicată de vitamine, inclusiv-A, C, şi-K şi sulforafan fitonutrienti, iar studiile de la Universitatea Johns Hopkins sugerează are proprietati anticancerigene puternice.


27. KIWI - acest fruct datorita continutului mare de potasiu protejeaza oasele. "Este de asemenea, bogat in vitamina C si luteina, un carotenoid care poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima, "spune Bowerman. "Eu încerc să mănânc cel puţin unul sau două kiwi pe saptamana".


28. ULEIUL DE MASLINE Varietatea extra-virgin este bogat în beneficele grasimi mononesaturate. "Acizii graşi şi polifenolii reduc inflamtia celulelor şi articulaţiilor, "spune Grieger. Un studiu în revista Nature a
constatat că este la fel de eficace ca Advil (medicament de sinteza ) la reducerea inflamaţiei spune Bowerman.


 29. PRAZUL - "Prazul poate sprijini activitatea sexuală şi pentru a reduce riscul de cancer de prostată ", spune Michael Dansinger. M.D., un profesor asistent de medicină şi un cercetător al obezităţii la Tufts- New Anglia Centrul Medical, în Boston . "Partea verde a unui praz mediu taiat în fasii subţiri, adăugaţi-l la supe, sautés, salate şi ori de câte ori aveti posibilitatea mancati praz. "Acest var" al usturoiului si al cepei contine, de asemenea, tiamina, riboflavina, calciu, potasiu, acid folic, vitamina B.

 30. ANGHINAREA - Lăudata de secole ca un afrodisiac, aceasta este bogata in fibre. Conţine mai mult magneziu şi potasiu decat orice alte legume. Frunzele sale sunt de asemenea, bogate în flavonoide şi polifenoli, antioxidanti care pot reduce riscul de accident vascular cerebral si vitamina C care ajuta la mentinerea sistemului imunitar.


32. ARDEIUL IUTE - stimuleaza metabolismul, stimuleaza circulatia sanguina şi ajuta la eliberarea endorfinelor ", spune Petersen. In plus, ele sunt o modalitate foarte bună de a adăuga o aromă la
produsele alimentare fără a creşte conţinutul de grăsimi sau de calorii. Ardeiul iute este, de asemenea, bogat in beta-caroten, care se transformă în vitamina A, capsaicina lupta de aemenea cu infecţiile din sângelui, inhibă neuropeptidele (substante chimice care cauzează inflamaţie). Un recent studiu în revista Cancer Research a constatat că ardeiul iute este un eficient impotriva cancerului de prostată. Toate acestea de la o jumătate de ardei iute (sau 1 lingură de fulgi de chili), în fiecare zi.


 33. GHIMBIRUL - contine gingerol, studiile au dovedit are un efect deosebit de eficace împotriva cancerului de colon. Ghimbirul se poate consuma proaspat sau adugat in diferite sosuri.


34. SCORTISOARA - cunoscuta mai ales pentru deserturile dulci şi mai ales in mancarea indiana , scorţişoara este bogata în antioxidanţi care inhibă coagularea sângelui şi combate dezvoltarea bacteriilor inclusiv in
respiratia rău mirositoare. Unele studii "sugereaza de asemenea, că ar putea ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducand riscul de diabet de tip 2, "spune dietetician Nancy Clark, autor al Sports Nutrition Guidebook." Ce e mai mult, ea poate ajuta la reducerea colesterolului rău din sange, incercaţi o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi în iaurt sau fulgi de ovăz."

 35. OUALE - Cei care mananca oua la micul dejun pierd cu 65% mai mult in greutate decât cei care consuma acelasi mic dejun ca si numar de calorii, conform unui studiu al International Journal of Obesity. Consumati de asemenea gălbenuş de ou, deoarece studii recente au demonstrat ca grasimea din galbenus
datorita mineralelelor si nutrientilor compenseaza efectul colesterolului si dau si senzatia de satietate.


 36. SMOCHINELE - Bogate in potasiu, mangan, si antioxidanti, de asemenea regleaza nivelul pH-ului în organism, făcând mai dificila invazia de agenţi patogeni, spune Petersen. Fibrele din smochine pot determina scaderea zahărului din sânge reducerea riscul de diabet zaharat şi metabolice sindrom. Selectaţi
smochine cat mai inchise la culoare si mancati-le ca atare sau in amestec cu alte fibre.

 37. CIUPERCILE - sunt delicioase atunci când sunt adăugate la orezul brun! Dar ciupercile sunt bogate în ergothioneine antioxidant care protejeaza cresterea anormală a celulelor. "Pe scurt, acestea reduc riscul de cancer ", spune Bowerman, care recomandă o jumătate de ceaşcă o dată sau de două ori pe săptămână. " Gatiti-le in vinul rosu, care contine resveratrol si astfel puterea lor imunitara creste. "

 38. ANANASUL - Amestecul mare de vitamine, antioxidanti, enzime şi în special, bromelaina este ca un cocktail anti-inflamatoriu. Ananasul de asemenea, protejează împotriva cancerului de colon, a artritei şi a
degenerescenţei maculare, spune Grieger. O jumatate de ananas de doua sau trei ori pe saptamana este portia ideala.


 39. 
SUC de FRUCTE sau SUC de LEGUME - În 2006 Universitatea din Florida de Sud a facut un studiu cu persoanele care au baut trei sau mai multe pahare de 4 uncii de suc de fructe sau suc de legume în fiecare săptămână, de-a lungul anilor. Rezultatele au relevat faptul ca au fost cu 76% mai puţini cei care au dezvoltat boala Alzheimer decat cei care beau mai puţin suc natural de legume sau fructe. Nivelul ridicat de polifenoli, antioxidanti ce se se gasesc in fructe si legume protejeaza celulele creierului de efectele cauzate de bolile cronice, spune autorul studiului, Amy Borenstein, Ph.D.

Un comentariu: