marți, 12 iulie 2011

SANATATE: "DIETA VIETII" - DANIEL MENRATH

          Cu fiecare zi, viata noastra devine tot mai agitata, mai poluata, mai departata de cele firesti si naturale. Ne amagim in fiecare zi, gresind prin a crede ca ceea ce este sofisticat si rafinat este si bun sau ar putea fi ceea ce ne trebuie.
            Prin simpla citire a acestor pagini, lucruri si actiuni pe care le-ati considerat ani de zile ca fiind firesti vor aparea ca surse ale bolilor de care suferiti.
            Milioane de oameni, din intreaga lume, urmand modul de hranire prezentat in aceasta lucrare, au constatat cu uimire ca sanatatea le revine in organism doar respectand calea simpla a Naturii. In proportie de 100%, sanatatea li s-a restabilit vizibil, iar in 85 % dintre cazuri au aparut vindecari spectaculoase.
            Acesta este un program de imbunatatire a sanatatii, un pas spre o viata mai productiva si o cale sigura de reglare (in plus sau in minus) a greutatii.
            Se vor constata o crestere a energiei interne si disparitia simptomelor unor boli.
           Conform studiilor actuale de nutritie, s-a observat ca nu conteaza ce ai in farfurie, ci ceea ce corpul poate folosi din ceea ce mananci.
·         Trebuie sa ne facem o reprezentare a noastra in farfurie si sa o mancam.

·         Mancarurile trebuie digerate pentru a putea fi folosite de organism.
·         Alimentele nedigerate sunt dificil de eliminat si tocmai de aici rezulta o crestere a greutatii si toxicitatii in corp.

1. Corpul nostru este un sistem energetic. Organele sunt colectii de celule cu tipare vibrationale identice. Celulele au o mare similitudine histologica si aceeasi frecventa energetica. Homeostaza le tine impreuna.
Perturbarea energiei celulare este ceea ce denumim boala.
Sistemul energetic (corpul) functioneaza bine numai cu un combustibil eficient. Echilibrul celular dinamic si sanatatea sunt mentinute de aportul de energie, cat mai mare posibil.                      
            2. Combustibilul alimentar  este mai eficient in forma furnizata de natura, de vreme ce si corpurile noastre sunt fructul naturii.

PRINCIPII – INTRODUCERE

            Acest program constituie un mod de existenta care va va conferi, pe langa imbunatatirea si recapatarea sanatatii, un control deplin al greutatii, fara a face restrictii dure la mancare.

            Nu va trebui sa tineti seama de calorii la masa (de altfel, o teorie falsa), nu trebuie sa recurgeti la infometare, la respingerea portiilor, la modificari de comportament si nu veti lua medicamente. Nu este un program de scurta durata, ci permanent, pentru o viata intreaga.
            Veti capata incredere in corpul dumneavoastra si in faptul ca el va primi toti nutrientii necesari, nivelul energetic intern va fi ridicat, iar greutatea va scadea (sau va creste – in cazul celor foarte slabi) si se va stabiliza.
            Important va fi nu numai ce mancati, dar si cand mancati si in ce combinatii.
            Reducerea greutatii, sigura si permanenta, este direct legata de cantitatea de energie pe care o aveti la dispozitie si de folosirea eficienta a acesteia pentru a elimina reziduurile (greutatea excesiva) din corpul dumneavoastra.
            Cheia succesului este asigurata de energia eliberata de corpul dumneavoastra, care va duce la eliminarea greutatii excesive.
            Populatiile cele mai sanatoase si mai longevive din lume sunt de obicei slabe, avand numai cu 15% mai putin sub standardele conventionale, care sunt considerate prea inalte judecand dupa actualele statistici de sanatate.
            Obezitatea aduce dupa sine si alte boli. 
Capitolul I: TEORII
1.     Teoria  “slabirii”
·   Se bazeaza pe o abordare hipocalorica a problemei – reprezinta cea mai mare gafa stiintifica a secolului XX.
·    Este o pacaleala, o “ipoteza”  fara fundament stiintific real.
·    Nu se poate obtine astfel nici un rezultat serios si durabil.
·   Aceeasi teorie a fost creata de doi medici americani : dr. Newburg si dr. Johnston, de la Universitatea din Michigan; in 1930, acestia sustin intr-o publicatie a vremii ca “obezitatea este mai curand rezultatul unei alimentatii prea bogate in calorii decat o deficienta a metabolismului”.
·    Studiul lor asupra echilibrului energetic se bazeaza pe un numar limitat de observatii si – mai ales – este realizat pe o perioada prea scurta pentru a avea un fundament stiintific serios.
·  Studiul a fost considerat, inca de la aparitia lui, un adevar stiintific “absolut” si, de atunci, a fost luat drept  “litera de Evanghelie”.
·   Desi, mai tarziu, chiar autorii au emis rezerve serioase asupra concluziilor lor, acestea au fost trecute cu vederea.
Cura de slabire este inutila
·   Curele de slabire sunt  unele dintre cele mai curioase si neeficace experiente ale omului.
·   Cand, oare, se vor disciplina oamenii pe ei insisi, dar nu numai pentru zile, saptamani, chiar luni, pentru a atinge un tel sau sa vada ca acest tel este sabotat din minutul in care este atins ?
·   Curele nu sunt eficace pentru ca, pe durata lor, singurul lucru la care te gandesti este ce vei manca dupa terminarea curei.
·    Cum sa ai succes cand te gandesti numai la mancare ?
·     Privarea si apoi indepartarea devin un cerc vicios.
·     Curele sunt temporare si, de aceea, si rezultatele sunt temporare.
·   Cand suntem in cura, sistemele  noastre sunt impinse spre revolutie, incercand sa se adapteze la noul regim, iar la incetarea curei ele se readapteaza la vechile tipare. Rezultatul este slabirea functionala (nu pierderea greutatii) a intregului organism.
·   Aproape toate curele se contrazic intre ele.
·  Programul pe care vi-l prezint in aceasta lucrare constituie un nou mod de a gandi, un nou mod de a manca, astfel incat curele devin inutile si invechite.
Cand aveti de gand sa incepeti o viata noua, in sensul recomandat de mine in paginile urmatoare, OPRITI CURELE DE SLABIRE !

2.     Teoria caloriilor
Caloria (definita mai putin riguros) este cantitatea de energie necesara pentru a ridica temperatura unui gram de apa de la 14 grade la 15 grade C.
            Corpul omenesc are nevoie de energie; nu exista pierdere de energie in corpul uman, pentru ca :
·  Daca nevoile energetice ale unui individ sunt mai mari decat caloriile pe care acesta le absoarbe, se creeaza un deficit de calorii. Prin urmare, organismul va lua o cantitate de energie echivalenta din grasimile de rezerva, ceea ce duce la o scadere de greutate.
·  Daca nevoile energetice sunt mai mici decat caloriile absorbite, rezulta un excedent de calorii, care se va stoca sub forma de grasimi de rezerva. Aceasta (explicatie) logica rezulta dintr-o ecuatie inspirata din teoria lui Lavoisier asupra legilor termodinamicii.
Argumente contra
      De ce nu se produce pierderea in greutate, desi se reduce aportul de calorii ?
       Majoritatea celor cu o greutate excesiva considera ca pentru a pierde kilogramele in plus trebuie sa reduca aportul de calorii.
            Gresit !
      Pierderea greutatii – in atare conditii – are loc, dar fenomenul este efemer. Acesta este in realitate motivul pentru care majoritatea doctorilor, printre care nu-i putem uita pe dieteticienii Newburg si Johnston, se insala in observatiile lor, intrucat studiile efectuate pe diversi subiecti au acoperit o perioada de timp foarte mica.
     Ce se intampla in realitate ?
     Sa presupunem ca numarul de 3000 de calorii este suficient pentru nevoile zilnice ale unui individ si, timp de ani sau zeci de ani, organismul respectiv a fost “educat” ca aportul caloric a fost realizat in functie de aceasta necesitate. Aici apare domnul doctor X, care ii prescrie individului nostru un regim caloric cu 1000 de calorii mai putin.
Pentru o perioada de timp, aceasta mie de calorii va fi luata de organism, intr-adevar, din rezerva de grasimi a corpului. Deci, in aceasta perioada, se va constata o pierdere in greutate. In acelasi timp, organismul subiectului nostru – realizand ca aportul caloric a devenit de doar 2000 de calorii fata de cele 3000 dinainte – va fi indemnat de catre instinctul de supravietuire sa isi ajusteze, cat se poate de rapid, necesitatile energetice la nivelul aportului. Din acest moment, organismul a invatat ca nu i se vor da decat 2000 de calorii, deci el nu va mai consuma decat 2000 de calorii. Din momentul respectiv pierderea in greutate va fi intrerupta. Acelasi instinct de supravietuire va merge mai departe, impingand organismul la o prudenta marita, aceasta materializandu-se in faptul ca organismul isi va face din nou rezerve. Realizand ca nu mai primeste mai mult de 2000 de calorii isi va diminua necesitatile energetice pana la, de exemplu, 1600 de calorii, iar diferenta de 400 o va stoca sub forma de grasimi de rezerva. Astfel, paradoxal, pacientul nostru va manca mai putin, dar va incepe sa se ingrase iar. Cu siguranta, multi dintre cei care cititi aceste randuri ati simtit pe pielea dumneavoastra obezi care mureau de foame. Nu trebuie sa mentionez ca acest fapt este deosebit de real pentru sexul feminin. Am intalnit, in foarte multe cabinete psihiatrice, femei a caror depresie nervoasa avea la baza tocmai aplicarea respectivei teorii a caloriilor. Imediat ce se angreneaza in cercul infernal, acestea devin dependente, deoarece realizeaza ca orice intrerupere a “dietei calorice” va duce la o noua crestere in greutate, mai mare decat cea initiala. Ba, am intalnit o situatie hilara, in care pacienta, moarta de foame, se ingrasa in continuare, iar dieteticianul o acuza ca nu respecta prescriptiile sale, mancand pe ascuns. Pentru ca dementa sa fie totala, in America, de exemplu (dar nu numai), au aparut dieteticieni care organizeaza sedinte de terapie de grup, unde saracii obezi vin si isi declara public pierderea in greutate in ovatii prelungite, ori acumularea de kilograme, lucru sanctionat de catre participantii la sedinta cu fluieraturi, huiduieli si asa mai departe… Consider aceste terapii ca fiind de o cruzime iesita din comun, nefacand altceva decat sa imi aminteasca de faimoasele sedinte de pe vremea regimurilor totalitare. Am constatat, de asemenea, ca la majoritatea oamenilor in halate albe (cu foarte mici exceptii) cultura stiintifica in materie de nutritie este la nivel simbolic. Am avut pacienti, chiar din randul acestor  “specialisti”, care, de abia la acest stadiu, au ajuns sa se intereseze de nutritie in adevaratul sens al cuvantului. Din pacate, in randurile majoritatii oamenilor a fost lasata sa se amplifice ideea conform careia teoria caloriilor ar avea un fundament stiintific real. Astfel, aceasta teorie a dobandit autoritate si constituie deja un concept cultural esential a civilizatiei occidentale. Uitati-va in jurul dumneavoastra  si veti constata ca, in majoritatea restaurantelor, bistrourilor, cafenelelor, ba chiar si in popotele militare se afiseaza numarul de calorii al fiecarui produs pe care acestea  il servesc. Analizati continutul majoritatii revistelor adresate femeilor si veti constata ca sunt inserate spatii ample in care se propun retete de slabire bazate pe ingerarea a cat mai putine calorii de genul : o banana la micul dejun, un biscuit (dar nu prea mare) la pranz, un sfert de ou si o maslina seara. Un alt motiv pentru care aceasta teorie a caloriilor a avut succes la marele public a fost campania publicitara extraordinara care a insotit-o, reducerea caloriilor devenind astfel o extraordinara miza economica. Exploatarea ei a ajuns deja la un asemenea nivel, incat a creat un adevarat lobby ai carui beneficiari sunt industria alimentara si satelitii acesteia.
     Am insistat asupra acestor lucruri deoarece, urmand metoda pe care v-o recomand aici, veti fi profund tulburati, deoarece tot ceea ce va propun este in totala contradictie cu ceea ce cunoasteti.
     Daca nu va este clar, va propun o alta metoda de a intelege, foarte veche si la indemana : mai cititi o data capitolul respectiv !

3. Teoria   acizilor
    O adevarata plaga a vremurilor noastre o constituie reumatismul, obezitatea si artrita, iar produsele farmaceutice folosite pentru a le combate declanseaza la randul lor alte boli.
     Dar maladia nu dispare decat daca se inlatura cauza, ulterior fiind necesara stabilizarea definitiva a starii de sanatate.
    Cauza principala ce genereaza reumatismul, artrita si alte boli, afectiunile renale si cutanate, de exemplu, consta in cresterea aciditatii sangelui. Sangele uman are in componenta lui 20% acizi si 80% substante alcaline sau bazice. In urma consumului de alimente care sporesc cantitatea de acizi din sange, toate organele de excretie (in special rinichii) nu mai sunt in stare sa faca fata proceselor de eliminare a substantelor toxice pentru organism si, atunci cand se instaleaza hiperaciditatea constanta a sangelui, vom fi expusi mult mai usor numeroaselor maladii.
       Una dintre cele mai grave consecinte ale hiperaciditatii este lipsa de calciu, deoarece el este folosit in procesul neutralizarii surplusului de acizi; astfel, calciul este sustras din oase si dinti si, ca urmare, apar tot felul de boli nervoase, afectiuni dentare, sciatica, dureri la nivelul coloanei vertebrale.  De asemenea, fracturile se produc cu mult mai multa usurinta. Cea mai mare parte din surplusul de acizi il constituie acidul uric. Surplusului de acizi i se mai adauga insa si alte substante straine de structura fireasca a organismului, ca, de exemplu : sarea de bucatarie, diverse toxine, otravuri etc., care se depoziteaza in tot corpul sub forma de reziduuri, “dopuri” de mucozitati. Acestea duc la decalcifierea tesuturilor, la acoperirea cu grasimi a peretilor arterelor sau organelor. Unii acizi se depun sub forma de cristale in articulatii sau in tesuturile musculare si, ulterior, intreaga activitate a organismului este dereglata. Depunerile de acizi provoaca, pe langa cele enumerate anterior, si arterioscleroza, disfunctii renale, oboseala si dureri de cap permanente.
      Dupa cum am vazut, hiperaciditatea se datoreaza hranei si ajunge in celulele corpului nostru in urma arderilor metabolice. Ca o consecinta a acestor procese chimice  se nasc acizi si baze, intr-un procent ce ar trebui sa corespunda celui normal din sange, astfel incat sa nu apara un dezechilibru in relatia acido-bazica a acestuia.
      Iata alimentele din a caror ardere metabolica rezulta acizi in proportie de 100% : carnea, grasimile animale, grasimile vegetale (uleiuri si margarine), painea alba, intermediara, cozonacul, rahatul, zaharul rafinat, sarea de bucatarie, toate dulciurile preparate din zahar, ciocolata. Alimentele care se transforma 100% in baze sunt : zarzavaturile, verdeturile, ceapa, cartofii, castanele comestibile, taratele de grau, germenii de grau, exceptie facand pastaile de leguminoase.
      Celelalte alimente oscileaza intre cele doua tipuri de substante. Aproape neutre sunt socotite si unele fructe, ca : bananele bine coapte, pepenii, rosiile, merele foarte coapte.
       Cerealele dau 60% baze, dar prin fierbere pierd din valoarea bazica.
      Bolnavilor de reumatism, sciatica, artroze, celor cu afectiuni osoase sau dentare le este recomandat sa consume, cat este posibil, o alimentatie bazica. Se adauga cel mult lapte prins, fiindca acesta contine mult calciu. De asemenea, le este recomandata apa de zarzavat (“apa tonica”) si apa de tarate (“apa minune”) – vezi capitolul “Retete speciale”.
     Pentru ca procentul de 80% baze si 20% acizi din sange nu are voie sa se modifice, organismul cauta sa elimine surplusul de acizi din sange si il depoziteaza in corp. Multe persoane sufera datorita hiperaciditatii si a insuficientei bazice din organism Din acest motiv se intalnesc atatea afectiuni dentare, datorate carentelor de calciu, care este o baza. Si totusi, multe persoane suporta mai curand durerile dentare, injectiile si alte suferinte decat sa-si schimbe modul de alimentatie si sa se hraneasca numai cu cruditati, cel putin o anumita perioada.
     Acizii “fura” din organismul uman calciul si alte minerale bazice pentru ca numai asa pot fi neutralizati.
   Pentru neutralizarea acizilor este indicat consumul legumelor si verdeturilor crude, al graului si bananelor coapte.
      De asemenea, sucurile de legume si ceapa ajuta si ele la neutralizarea acizilor.
             
4.     Teoria  metabolismului  dezechilibrat
Toxemia este cea prin care stiinta moderna denumeste dezechilibrul metabolic.
      Corpul uman a fost “proiectat” ca un echilibru in formarea tesuturilor – anabolism – si distrugerea lor – catabolism. Un exces al unei functii metabolice asupra alteia reprezinta un dezechilibru metabolic.
      I. In procesul metabolic, vechile celule sunt mereu inlocuite cu altele noi. Celulele moarte sunt toxice (chiar otravitoare) si trebuie inlaturate din corpul dumneavoastra, cat se poate de urgent, pe 4 canale de eliminare : intestine, vezica urinara, plamani si piele. Acesta este un proces natural, care are loc indiferent de vointa omului, dar care poate fi impiedicat de cauze care fac ca toxinele sa nu fie eliminate in ritmul in care sunt produse.
     Atat timp cat la dispozitia omului exista o cantitate suficienta de energie, respectivele reziduuri sunt eliminate corect.
      II. A doua cale de aparitie a toxemiei in corp este cea provocata de reziduurile de mancaruri care nu sunt corect digerate, asimilate si incorporate in structura celulara.
       Majoritatea covarsitoare a alimentelor pe care le consumam este preparata (gatita). Noi prajim, fierbem, inabusim, coacem aproape tot ce mancam. Pentru ca mancarea a fost schimbata fata de starea ei naturala iar noi nu suntem adaptati biologic sa ingeram o cantitate atat de mare din mancarea transformata, reziduurile unei digestii si asimilari incomplete formeaza o mare cantitate de deseuri in corpul nostru. Aceste deseuri sunt toxice.
       Daca in dieta cuiva predomina mancarurile concentrate*, corpul, in mod regulat, este incarcat cu toxine.
        Deci zilnic, corpul isi creeaza toxemia in doua moduri : prin procesul normal metabolic si prin reziduurile mancarurilor, care nu au fost suficient utilizate.
        Cand cantitatea de reziduuri toxice retinute de organism este mai mare decat cea eliminata, apare o depunere a excesului, care se transforma in supragreutate.
        Aceste toxine au o natura acida si, deoarece duc la cresterea aciditatii in corp, organismul va retine apa pentru a o neutraliza (aciditatea), adaugand corpului mai multa greutate. 
* Numesc “mancaruri concentrate” toate alimentele gatite.

Cum se constituie rezervele de grasime ?
· Procesul de constituire sau de neconstituire a grasimii de rezerva este legat direct de secretia de insulina.
·   Insulina este un hormon secretat de pancreas, rolul ei fiind vital in metabolism.
·   Functia insulinei : actioneaza asupra glucozei (zaharul) din sange, astfel incat aceasta sa intre in tesuturi. Aici, glucoza este folosita fie pentru a satisface nevoile energetice imediate ale corpului, fie pentru a se constitui rezerve de grasime, daca exista in cantitate mare.

Ingerarea unei glucide
     De exemplu : o felie de paine mancata singura, fara alt adaos.
     Painea este o glucida al carei amidon este transformat in glucoza si trece direct in sange.
    In acest caz, organismul se afla subit in hiperglicemie (creste procentul de zahar in sange) si pancreasul secreta insulina.
Secretia de insulina a pancreasului are 2 obiective 
1. Sa fixeze glucoza in tesuturi – pentru a constitui o rezerva de energie pe termen scurt, pentru nevoile imediate ale corpului (glicogen) sau pentru a constitui un stoc pe termen lung, ca rezerva de grasime; 
2.  Sa scada procentul de zahar din sange (vezi hipoglicemia).

Ingerarea unei glucide si a unei lipide 
De exemplu : o felie de paine cu unt.
Si in aceasta situatie, procesul metabolic care se desfasoara este asemanator cu cel intalnit la ingerarea glucidelor; diferenta fundamentala este aceea ca lipidele se regasesc in sange transformate in acid gras.
·        Daca pancreasul functioneaza normal, atunci doza de insulina este in raport cu cantitatea de glucoza ce trebuie prelucrata;
·        Daca pancreasul are o functionare defectuoasa, atunci cantitatea de insulina secretata este mai mare decat cea necesara pentru prelucrarea glucozei, iar o parte din energia lipidei (care, in mod normal, ar fi evacuata) va fi stocata anormal, ca rezerva de grasime;
·         Deci starea pancreasului il deosebeste pe individul cu tendinta de ingrasare de cel care poate manca orice, fara sa se ingrase (primul fiind afectat de hiperinsulinism).

Ingerarea lipidelor
            Metabolismul unei singure lipide nu are nici un efect glicemic, de aceea, in acest caz, nu are loc nici un fel de eliberare de glucoza in sange. Rezulta ca pancreasul nu secreta insulina, iar in absenta insulinei nu exista stocare de energie.
            Aceasta nu inseamna ca lipidele nu folosesc organismului la nimic; in cursul digestiei, organismul ia din alimentul in cauza toate substantele care sunt necesare metabolismului sau energetic si in special vitaminele, acizii grasi esentiali si sarurile minerale (de exemplu : calciul din lactate).
            Concluzionand, observam ca pancreasul este seful de orchestra al metabolismului : daca este in stare buna de functionare, isi va indeplini normal functia – scaderea glicemiei prin producerea dozei adecvate de insulina; daca este afectat (sufera de hiperinsulina) va avea tendinta sa declanseze o stocare anormala de acizi grasi, care inseamna, de fapt, grasimi de rezerva.
            Deci pancreasul – prin functia sa insulinica – este responsabil de kilogramele in plus; o alimentatie hiperglucidica duce, in timp, la o disfunctie pancreatica.
            Problema cea mai acuta a omului modern este criza interioara de energie. Daca nu ati avea energie in corp, ati fi mort. Fiecare doreste sa aiba mai multa energie. Ghiciti care dintre functiile organismului solicita mai multa energie decat oricare alta ? Digestia ! Nu va simtiti somnoros dupa masa ? Acest fenomen se intampla deoarece toate energiile sunt concentrate asupra digerarii alimentelor din sistem. Digestia cheltuie mai multa energie decat alergarea, inotul sau mersul cu bicicleta. Nu exista nimic care sa consume mai multa energie ca digestia.
            Energia este cruciala pentru detoxificarea corpului, caci daca eliminati reziduurile toxice din organismul dumneavoastra, veti pierde din greutate. Ciclul eliminarii solicita si el o mare cheltuiala de energie.
            De unde provine noua energie interna ? Desigur, din caile noastre digestive. 
            Combinarea mancarurilor este bazata pe descoperirea ca anumite combinatii de alimente sunt digerate cu mai multa usurinta si eficienta decat altele, deci cu un consum mai mic de energie interna.
            Acest principiu ne invata ca :
1.      Stomacul omului nu este “proiectat” de natura sa digere mai mult de o mancare concentrata o data.
2.      Orice mancare care nu este fruct sau vegetala cruda este mancare concentrata.
3.      Fiecare specie de mamifere are o constitutie adaptata unui anumit tip de mancare. Exista carnivore, ierbivore, fructivore, gruminivore, omnivore, fiecare cu tipul sau de tub digestiv. Omul nu poseda toate aceste tipuri de tub digestiv. Si totusi mancam toate felurile de mancare posibile.
4.      Combinatiile de mancare, cum ar fi : carne cu cartofi, peste cu orez, pui cu macaroane, oua cu paine, branza cu paine, cereale cu lapte nu sunt in interesul sanatatii dumneavoastra si nu va vor furniza energia de care aveti nevoie sau corpul la care visati. Aceste combinatii va vor distruge si bruma de energie pe care o mai aveti.
Combinatiile incorecte de mancaruri duc la o adevarata criza de energie interna si la scurtarea spectaculoasa a vietii. Moartea apare in momentul in care corpul nu mai are la dispozitie energia necesara.
            Sa luam un exemplu : friptura cu cartofi.
            Ajungand in stomac sunt necesare sucuri gastrice care sa le digere. Carnea se digera in sucuri acide – ca, de altfel, si celelalte proteine. Cartoful se digera in sucuri alcaline – ca, de altfel, si fasolea, mazarea, orezul etc.
            Cele doua tipuri de sucuri se neutralizeaza. Stomacul disperat, va incerca din nou sa le digere, printr-o noua secretare de sucuri gastrice, care insa, la randul lor, se neutralizeaza lasand mancarea tot nedigerata. Pana la noua secretie apar arsuri (stomacale), dar la sfarsit, mancarea care a fost digerata corect este inlaturata din stomac prin actiunea peristaltica a intestinelor. In acest timp, proteinele au putrezit, iar carbohidratii au fermentat. Putrefactia si fermentatia sunt doua procese de pe urma carora corpul nostru nu beneficiaza sub nici un chip. Nutrientii afectati de catre cele doua forme nu pot fi incorporati intr-o structura celulara sanatoasa, iar mancarurile alterate genereaza acizi toxici in corpul nostru. Apoi, se recurge la o gama intreaga de medicamente. De fapt, suntem singura specie de pe pamant care, dupa ce a mancat, trebuie sa ia medicamente pentru a misca mancarea prin tubul digestiv. Mancarea care sta in stomac se altereaza, iar substantele nutritive se pierd. Si totul cu o enorma cheltuiala de energie ! Apoi, aceasta mancare alterata ajunge in intestine. Imaginati – va 10-14 m de intestine avand de luptat cu mancarea alterata… Nu e de mirare ca suntem obositi dupa o masa grea !
            Aceasta mancare sta in stomac timp de 8 ore, iar in intestine intre 20 si 40 de ore. Daca este corect combinata, ea va fi integral descompusa, absorbita si folosita de organism. La combinarea incorecta a mancarurilor apare fermentatia pe tractul digestiv si degaja alcool, cu aceleasi consecinte pentru ficat ca si consumul direct al alcoolului.

Principiile corecte ale combinarii alimentelor constau in :
·        A nu dori sa pierdem inutil energie.
·        A nu dori ca mancarea sa stea in stomacul nostru 8 ore si sa se altereze, apoi sa treaca si sa ramana in intestine peste 20 de ore.
·        A dori ca alimentul sa stea 3 ore in stomacul nostru fara sa putrezeasca, sa fermenteze fara gaze, arsuri, indigestie acida sau medicatie.
·        A dori ca mancarea sa treaca repede si eficient prin intestine.
Pentru a obtine toate acestea, trebuie sa mancam un singur tip de mancare concentrata la o masa.  

            Exemplul 1 :
            Daca mancati carne, aveti voie sa o mancati cu salata, si nu cu cartofi, orez, macaroane, branza, paine.
·        Puteti sa combinati carnea cu : fasole verde, rosii, spanac, vinete, telina, conopida, dovlecei.
Vegetalele se digera in orice fel de sucuri, acide sau alcaline. Daca gatiti vegetale pentru a le manca langa o friptura la gratar, faceti si o salata de cruditati.

            Exemplul 2 :
            Mancati cartofi fierti cu unt, asortati cu dovlecei, fasole verde, dar si salata.
            Ca regula, retineti :
            Puteti manca alimente gatite bogate in amidon (cartofi, orez, fasole verde, paste, vinete, usturoi), dar trebuie sa mancati si o salata de cruditati.
            Daca doriti sa mancati branza cu salata, nu folositi paine !

Exemplul 3 :
            Uneori, natura a amestecat ea singura proteinele. Este cazul fasolei. Organismul nostru este incapabil sa digere bine acest amestec (putin mai greu decat in cazul altor alimente) prin modificarea combinatiei sucurilor digestive.
            Daca nu este bine sa combinam amidonoasele cu proteinele, este bine sa combinam proteinele cu alte proteine ? Nu !  Pentru ca a combina doua alimente concentrate la o singura masa depaseste posibilitatile stomacului nostru de a functiona corect, usor si cu o cheltuiala minima de energie.
            Proteinele sunt atat de diferite intre ele in combinatii, incat modificarile necesare digerarii lor combinate sunt practic imposibile. Se pot combina doua proteine de acelasi fel : carne de orice fel, produse lactate diferite, dar nu doua proteine diferite, ca de exemplu : oua cu lactate, carne cu oua. Combinarea amidonoaselor intre ele se poate face pentru ca ele nu se descompun atat de greu ca proteinele si nu apare fenomenul de fermentatie.
            Exemplu : Puteti combina cartofi cu crutoane, fasole cu orez, cartofi cu fasole, fasole cu paine.
            Dar cel mai bine ar fi sa nu le combinati.
            Daca o faceti totusi, nu va veti deranja stomacul.
Combinarea corecta a mancarurilor nu ne va impiedica sa mancam felurile care ne plac, numai ca nu trebuie sa le mancam pe toate odata.
            Animalele care traiesc in mijlocul naturii se bucura de o sanatate mult mai buna decat oamenii, pentru ca ele nu fac combinatii alimentare incorecte, mancand doar un singur fel de mancare odata; nu ca noi, care mancam tot ce ne cade in mana, inclusiv animalele.
Este cazul ca dupa 30, 40, 50 de ani de combinatii traditionale (nefericite) de alimente, sa incepeti un regim alimentar mai corect. Unde v-au dus traditiile ? La supraponderalitate, boli de stomac, de ficat, de rinichi, de inima, la cancer.
Observand modul de hranire al animalelor libere, in sanul naturii, va trebui sa remarcam faptul ca ele nu amesteca niciodata diferitele alimente pe care le consuma.
Omul este singura fiinta vie care face acest lucru, in detrimentul sanatatii sale; se pare ca aceste combinatii alimentare incorecte sunt motivele esentiale ale tulburarilor intestinale, care provoaca, mai departe, o multitudine de boli.

5.     Teoria detoxificarii
Detoxificarea corpului este cel mai important tel al acestui program. Este un lucru dificil si poate neplacut la inceput, cand acumularea este cheltuita pentru eliminarea toxinelor.
Atat timp cat exista reziduuri toxice in sistemul dumneavoastra, o mare energie este cheltuita pentru eliminarea lor.
La inceput, pot aparea efecte secundare, cum ar fi balonarea. Aceasta arata lupta fructelor cu toxinele care sunt puternic rascolite. O parte dintre toxine sunt eliminate pe gura sub forma unor secretii, ceea ca va poate indica starea de raceala. Fructele au tendinta sa rascoleasca si sa “mature” toxinele din tesuturi.
Amintiti-va ca, ori de cate ori va schimbati obiceiurile alimentare, organismul este tulburat, incercand sa se adapteze.
Corpul, avand la dispozitie o cantitate atat de mare de energie noua, incearca sa-si elimine toxinele nedorite. Cand organismul isi da seama  ca aceasta energie este permanenta, el va elimina regulat toate toxinele, iar disconfortul dispare.
Nu va intoarceti la vechile obiceiuri alimentare.        
            Eliminarea totala a toxinelor poate dura luni sau chiar ani. Disconfortul aparut arata cat de mare nevoie are corpul de detoxificare. Trebuie sa intelegeti ca acest program dureaza o viata.
            Dati o sansa organismului sa functioneze la cel mai ridicat nivel posibil, neimpiedicat de toxine si supragreutate !
            Corpul dumneavoastra vrea sa straluceasca.
            Aveti  oricand la indemana instrumentele necesare pentru aceasta.

Capitolul II : IGIENA MENTALA

sau
“SUNTETI CEEA CE CREDETI
CA SUNTETI”

            La baza acestui principiu sta faptul ca organismul uman este avid de sanatate si ca aceasta este obtinuta prin curatarea continua de materiale reziduale. Corpul se autocurata, se autovindeca, se automentine. Natura este totdeauna corecta si nu se poate imbunatati. Ea nu cauta sa-si inabuse propriile actiuni. Avem de-a face cu probleme de boala numai cand incalcam legile naturale ale vietii.
            Corpul omenesc, este cea mai minunata creatie a naturii, este dotat cu o imensa inteligenta, pe care o regasim in toate organele si in functionarea coordonata a acestora :
·        Inima bate de 100.000 ori in 24 de ore si pompeaza 523 milioane litri de sange in numai 50 de ani. Acest sistem de pompare are capacitatea sa lucreze timp indelungat, fara sa sara o singura bataie.
·         In sange sunt produse intr-o singura secunda 7 mii de miliarde de celule noi.
·         Aceasta masina genereaza o temperatura constanta de 37 grade C.

Cel mai mare organ al corpului este pielea, formata din peste 4 milioane de pori si care actioneaza ca sistemul de racire al unei masini.

·        Sistemele digestive si metabolice au abilitatea remarcabila de a transforma mancarea in sange proaspat, structura osoasa si celulara.
·         Plamanii furnizeaza sangelui oxigenul de care are nevoie.
·        Sistemul osos complex furnizeaza structura de rezistenta a corpului, pentru sustinere si deplasare.
·        Creierul, culmea perfectiunii in organismul uman, este format din 25 de milioane de celule, care sunt cele mai dezvoltate. Chiar si cele mai mici celule din corpul dumneavoastra depasesc de un miliard de ori marimea celui mai mic component al acestui organ.
·        Celula este locul unor reactii chimice, mai numeroase decat in toate fabricile din lume luate la un loc.
·        Sunt mii de componenti intr-o celula – cromozomi, gene, mitocondrii, enzime, hormoni, aminoacizi etc. (microuniversul).
·        Mecanismul ce face sa opereze o celula nu a fost inteles, iar miile de functii si forta din spatele lor sunt dincolo de puterea de intelegere umana. Cu alte cuvinte, inteligenta interioara a acestor celule este infinit mai sofisticata decat mintea ganditoare a omului. Sunt peste 75 de miliarde de celule uimitoare in corpul nostru, care lucreaza cu o perfectiune desavarsita, o viata de om. Facand o analogie, considerati ca din cele 4 miliarde de locuitori ai pamantului, cateva milioane ar gandi si coopera armonios in toate lucrurile, ceea ce este dificil. Pare si mai dificil de imaginat ca cele 4 miliarde de oameni sa actioneze la unison. Oricum, chiar daca ar fi asa, si tot ar fi o nimica toata fata de lucrurile din interiorul corpului, care pot fi asemuite cu 18.000 de planete identice cu Pamantul cu cate 4 miliarde de locuitori, ce actioneaza toti la unison, toti avand aceleasi convingeri politice, religioase, intelectuale si lucrand pentru acelasi scop.
Credeti ca aceasta masina a fost lasata fara mecanismul controlului greutatii sau al sanatatii ? Nu ! Este de neconceput. Acesta se afla in corpul omului, de la nastere.
            Sanatatea este dreptul dumneavoastra dobandit la nastere si, fiind supraponderal sau subponderal, nu sunteti sanatos.

Ca orice proces ce se desfasoara mecanic in corp, si tendinta corpului de a fi perfect este justificata.

Deci daca aveti probleme cu greutatea, nu este nici o indoiala ca mancarea introdusa in corp este factorul ce contribuie la aceasta, deoarece :
·        Exista o intreaga categorie de substante care au un efect mult mai intens decat medicamentele – acestea sunt alimentele.
·         Oamenii sunt bolnavi, in general, din cauza celor mancate sau a celor nemancate.
·        Dintre factorii de mediu, biologici, de comportament si poluare (stres) care influenteaza sanatatea omului cel mai important este mancarea.
·        Doua dintre cele mai raspandite boli – de inima si cancerul – ar putea fi reduse spectaculos prin corectarea regimului alimentar.
·        Autosugetia este foarte importanta. Trebuie sa credeti ca puteti realiza acest program Aveti incredere in dumneavoastra ! Puteti sa va schimbati corpul si sa va insanatositi schimbandu-va modul in care ganditi despre el.
·         Ca sa fiti sanatos, trebuie sa incepeti sa credeti ca sunteti sanatos.
·        Fiecare celula a corpului dumneavoastra este inzestrata cu o inteligenta incredibila, care asteapta instructiuni pozitive.
·        Ganditi pozitiv despre corpul dumneavoastra. Nu ganditi, de exemplu : “Vai, ce burta am !”, ci  “Parca incepe sa-mi scada burta !”.

Nu credeti ca trimiterea unor ganduri pozitive catre dumneavoastra este mai folositoare ?
Capitolul III: CICLURILE NATURALE

ALE CORPULUI

Sunt cicluri bazate pe functiile cele mai evidente ale corpului si cu toate ca se intrepatrund, fiecare in parte este mai intens la anumite ore.

Ciclul 1 – aportul alimentar
(mancarea si digestia) tine de la pranz pana la ora 20.

Ciclul al II-lea – asimilarea

(absorbtia si folosirea nutrientilor), de la ora 20 pana la ora 4 dimineata.

Ciclul al III-lea – eliminarea

(reziduurilor colului si a deseurilor alimentare) tine de la ora 4 dimineata pana la pranz, la ora 12.
Daca ne vom observa cu atentie propriul corp, vom descoperi ca :

·        Foamea devine din ce in ce mai accentuata atunci cand nu se mananca in primele ore ale ciclului. Cand dormim si corpul nu mai are ceva obligatoriu de facut, el asimileaza ceea ce a primit peste zi. Cand ne trezim, avem o “respiratie de dimineata” (gura rea) si limba incarcata, deoarece organismul incepe eliminarea elementelor nefolositoare.
·        Daca mancam tarziu, ciclul al II-lea (asimilarea) este inabusit prin extinderea primului ciclu dincolo de intervalul lui, avand asimilarea in ciclul al III-lea, cand corpul vrea sa elimine. De aici, senzatiile de oboseala si amorteala cu care ne trezim dimineata. Ciclurile regulate de 8 ore au fost rascolite de o agitatie nefireasca.
·        Daca ciclul eliminarii este facilitat in loc sa fie inabusit, succesul dumneavoastra in eliberarea frumosului corp inchis in cel actual  va fi sigur garantat.

Intelegeti ca eliminarea inseamna inlaturarea reziduurilor toxice si a greutatii excesive din corpul dumneavoastra !

Obiceiurile noastre traditionale de a manca impiedica sa se desfasoare – de fapt – ciclul foarte important al eliminarii.
            Deci noi mancam alimente (si inca in ce ritm ! ?), folosim ceea ce ne trebuie din mancare, dar nu scapam de ceea ce nu putem folosi si depunem in propriul corp.

·        Mesele foarte consistente arata ca, in prezent, acordam o mare importanta primului ciclu – aportul alimentar – dar negam celelalte doua cicluri, inabusindu-le (cu primul).
·        Nu este de mirare ca multi dintre noi isi plimba greutatea excesiva.

Corpul dumneavoastra, in  tendinta lui de a se proteja si de a-si mentine integritatea, tinde sa nu depuna reziduurile toxice si acide langa organele vitale.  De aceea, le va depune in tesuturi grase si in muschi (coapse, fese, partea superioara a bratelor, sub barbie).
            Aceasta situatie necontrolata duce la obezitate, la un disconfort general, la letargie (somnolenta), deoarece corpul isi cheltuie toata energia in incercarea de a se descotorosi de reziduurile toxice acumulate.
            Toate acestea arata importanta ciclului eliminarii si necesitatea de a-l lasa sa opereze neintrerupt si eficient.
            Regula ce se desprinde din acest principiu este aceea ca trebuie sa ne facem un regim de viata convenabil, bazat pe principiul “cum sa ne curatam continuu reziduurile toxice din corp pentru a nu permite depunerea lor la un nivel inacceptabil”.


ALIMENTATIE
NATURISTA – VEGETARIANA ?

            Vegetarienii se disting prin faptul  ca nu consuma sub nici o forma carne, de nici un tip, dar fierb majoritatea alimentelor. Chiar daca se respecta toate “canoanele” fierberii, adica in aburi, enzimele – aceste substante atat de necesare organismului – sunt distruse si omul se hraneste gresit.
            Zarzavaturile fierte in apa sunt cel mai puternic distruse si un exemplu concret in acest sens il constituie varza, care prin fierbere, isi pierde 60% din valoarea initiala. Dar prin fierbere nu sunt distruse numai enzimele, ci si vitaminele. Una dintre cele mai importante vitamine, vitamina C, al carei rol principal este cel de purificator sanguin, se pierde total prin prelucrarea termica a alimentelor. Nici sarurile minerale nu suporta fierberea, ele fiind eliminate prin apa in care se fierb legumele, chiar si la aburi, astfel incat zarzavaturile si legumele isi pierd practic toate proprietatile nutritive.
            Totodata, in urma procesului de fierbere si proteinele isi pierd 2/3 din valoarea lor nutrititiva si se modifica devenind – in urma arderilor metabolice – reziduuri si acizi.
 
  

Capitolul IV : PRINCIPIILE ALIMENTATIEI CORECTE

            Avem la dispozitie patru principii usor de inteles si de urmat, ce pot deveni unelte valoroase in scopul reducerii greutatii si reenergizarii corpului dumneavoastra :

1.      Principiul unei alimentatii cu inalt continut de apa.
2.      Principiul combinarii corecte a alimentelor.
3.      Principiul consumului corect de fructe.
4.      Principiul gestionarii depozitelor de grasime.

1.      Principiul unei alimentatii
   cu inalt continut de apa

Corpul nostru este format in proportie de 70% din apa, insa din clipa in care ne nastem, el devine avid de mancare, aer si apa pentru supravietuire.
            Pentru supravietuire si pentru a mentine corpul in cea mai buna conditie, trebuie sa consumam o dieta care sa fie constituita din cel putin 70% apa. Aici nu este vorba de baut apa, ci de alimentele care sa contina, in stare normala, apa.
            Fructele si vegetalele crude sunt alimente care satisfac acest deziderat. Orice altceva este mancare concentrata, care si-a pierdut apa prin gatire sau prelucrare.  Nu trebuie mancat exclusiv fructe si vegetale, ele reprezinta doar 70% din mesele noastre zilnice; restul de 30%  va contine alimente concentrate, cum ar fi : paine, carne, produse lactate, legume etc.
            Sunt doua motive pentru care avem nevoie de apa din vegetale : hranire si curatare.  Trebuie retinut faptul ca acestea sunt si motivele  pentru care apa bauta nu va fi de nici un ajutor.
            Apa este transportata de nutrientii din mancare la toate celulele corpului si apoi, la intoarcere, inlatura reziduurile toxice.
            Toti nutrientii de care are nevoie corpul uman (vitamine, proteine, minerale, aminoacizi, enzime, acizi grasi) se gasesc in fructe si vegetale. Aceste elemente sunt transportate de apa din vegetale si fructe in intestine, unde sunt absorbite.
            Vitaminele si mineralele din farmacii – se pare – nu sunt asimilabile. In livezi si gradini sunt vitaminele, nu in farmacii.
            La randul lor, toxinele (reziduurile) sunt curatate de apa din corpul nostru si eliminate.
            Ca orice lucru pe care il folosim, care se curata si se spala, si corpul nostru are nevoie de acestea. Faptul ca o larga patura a populatiei este grasa arata ca noi curatam corpul in interior, deci mancam defectuos. Sunt oameni care, o viata intreaga, nu isi pun problema curateniei interioare a propriului corp.
            Repet, aceasta curatare a corpului (interioara) se face prin intermediul unei hrane cu un continut mare de apa, care va favoriza spectaculos desfasurarea celor trei cicluri ale corpului.
            Cand mancam trebuie sa ne punem intrebarea :

“Oare mancarea pe care o consum acum va contribui la curatarea corpului meu sau la imbacsirea lui cu toxine ?”.

            Sau, cu alte cuvinte : Este dominata de fructe si salate ?
            Actualmente, noi suntem prizonierii papilelor  noastre gustative. Nu mancam alimente de care are cu adevarat nevoie corpul nostru, ci pe cele cerute de gusturi. De aceea, mancam acum mancaruri foarte gustoase care -  de fapt – ne naclaiesc corpul adaugandu-i greutate.
            Daca vreti sa fiti viu, viguros, vibrant si intr-o forma din cele mai bune trebuie sa mancati mancare vie (fructe si legume crude).
            Comparandu-ne cu animalele care traiesc in mijlocul naturii, ati vazut animale obeze, stirbe, surde, cu ochelari, cu stimulatoare cardiace sau animale care sa moara de atac de cord, cancer, diabet sau congestie cerebrala ?
            Carnivorele nu mananca niciodata alte carnivore, iar de la ierbivore mananca prima data intestinele pline cu vegetale, bogate in apa; apoi le beau sangele, dupa care mananca organele bogate in apa si la sfarsit, daca nu sunt satule, carnea si muschii.
            Fara discutie, exista momente cand mancarurile concentrate vor domina; nu trebuie sa va simtiti vinovati. Dupa zeci de ani de concentrate, este greu sa treci la o alimentatie naturala. Vechile pofte rabufnesc. Dupa o zi cu concentrate, a doua zi treceti pe vegetale. Trebuie sa aveti in minte importanta acestei alimentatii bogate in apa.
            In atomii moleculelor din plante se afla enzimele, care nu sunt lucruri sau substante, ci principii ale vietii fiecarei celule vii. Enzimele din celulele corpului uman sunt identice cu cele vegetale. In consecinta, cand anumiti atomi sunt necesari pentru refacerea sau inlocuirea celulelor corpului, va aparea o atractie “magnetica” intre celulele de acelasi tip din alimentele vegetale si cele din corpul nostru. Deci fiecare celula din structura corpului nostru este impregnata cu si animata de viata cunoscuta ca enzima. Aceasta atractie magnetica este valabila numai in moleculele vii. Enzimele se distrug la 54 grade C si orice mancare gatita la o temperatura mai mare decat aceasta este condamnata la moarte prin disparitia enzimelor. Mancarea gatita la peste 54 grade C si-a pierdut viata si deci valoarea nutritiva. Aceasta mancare poate sa sustina viata sistemului uman, dar o face in contul energiei, vitalitatii si al unei sanatati degenerate progresiv.
           
Bautul apei este specific oamenilor care mananca mancaruri concentrate. Cei care mananca fructe si vegetale crude nu mai au nevoie sa bea apa. Daca totusi doriti sa beti apa, ar trebui sa beti apa distilata sau “apa minune” (de tarate),  daca aveti aceasta posibilitate.
Apa de izvor nu este recomandata, deoarece contine minerale anorganice, pe care corpul uman nu le poate folosi sau precipita si care se agata de colesterolul din corp si se depune sub forma unei placi groase pe artere. Apa distilata (si in vegetale este tot distilata) nu are acest efect. 


FOARTE IMPORTANT !

Este foarte periculos sa bei apa la masa, deoarece apa dilueaza sucurile digestive care “sparg” mancarurile din stomac, impiedicand digestia corecta a alimentelor si deregland puternic cele trei cicluri ale corpului nostru. Se cheltuie totodata o mare cantitate de energie.

2.     Principiul combinarii corecte a alimentelor

Clasificarea alimentelor

            Alimentele sunt substante comestibile care contin un anumit numar de elemente organice, precum : proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine, apa si materii nedigerabile (ca fibrele).
Proteinele
            Acestea sunt celule organice ale muschilor, organelor, creierului, oaselor etc. Sunt formate din cele mai simple elemente, numite “aminoacizi”.
            Problema care se pune in cazul unei alimentatii “traditionale” nu este sa duci lipsa de proteine, ci cum sa nu mananci prea multe. Prea multe proteine sunt periculoase pentru corpul uman in aceeasi masura cu a avea prea putine.
            Proteinele sunt cele mai complexe alimente, iar asimilarea si utilizarea lor, cele mai complicate.
Daca alimentul cel mai usor de descompus este fructul, cel mai greu de separat in elemente pe care corpul nostru le poate folosi este proteina.
            Cand consumam proteine, corpul cheltuie pentru digestie o energie mai mare decat pentru orice alt aliment.
            Cu cat mancam mai multe proteine, cu atat mai mult ne este consumata energia pentru descompunerea lor.
            Noi nu avem nevoie atat de mult de proteine, deoarece corpul uman recicleaza doar 70% din reziduurile proteice; si apoi, noi ne pierdem numai 23 de grame de proteine pe zi, prin fecale, urina, par, piele moarta si transpiratie.
            Pentru a completa aceasta cantitate pierduta ar trebui sa mancam 750 grame proteine, ori unii mananca mai mult.
            Consumand mai mult decat avem nevoie, corpul este suprasolicitat in incercarea lui de a elimina surplusul. Proteinele in exces nu numai ca va fura energie, dar trebuie sa fie depozitate in corp ca reziduu toxic, determinand si o crestere in greutate, deoarece nu exista energia necesara pentru a-l elimina. A doua zi, un alt surplus de proteine apare si situatia se agraveaza. Proteina nu apare in corpul omului prin consumul de proteine, ci prin aminoacizii din mancare. Proteina animalelor consumate difera de proteina umana. Corpul nu poate folosi sau asimila proteine in forma lor originara. Ele trebuie descompuse in aminoacizii care o formeaza. Apoi, corpul recompune aminoacizii (ii sintetizeaza) in proteine proprii corpului uman. Valoarea unui aliment este data de aminoacizii care il compun. Animalele insa nu au puterea sa sintetizeze cei 8 aminoacizi esentiali si de aceea trebuie sa-I ia din plante. Plantele ii pot sintetiza din aer, apa, pamant, dar animalele, inclusiv omul, sunt dependente de proteinele din plante – fie direct, mancand plantele, fie indirect, mancand animalele care au mancat plante (carnivorele mananca numai ierbvivore).
            Exista 23 de aminoacizi diferiti. Toti sunt esentiali, altfel nu ar mai exista. 15 dintre ei pot fi sintetizati de corpul uman, dar 8 trebuie luati direct din mancarea consumata.
            Consumarea regulata a fructelor, vegetalelor, nucilor, semintelor, mugurilor va asigura toti aminoacizii necesari, exact ca si la alte mamifere, care nu consuma carne si care totusi nu sufera de vreo deficienta proteica.
            Din alimentele digerate si din reciclarea reziduurilor proteice, corpul are in permanenta aminoacizi, care circula prin sange si prin sistemul limfatic. Cand corpul are nevoie de aminoacizi, ii ia de aici.
            Circulatia aminoacizilor este ca o banca deschisa toata ziua. Ficatul si celulele depun si scot permanent aminoacizii necesari din sange si limfa. Cand in sange sunt prea multi, ficatul ii scoate si ii depune (stocheaza) pana este din nou nevoie de ei. Daca scade nivelul lor din sange datorita consumarii acestora de catre celule, ficatul ii repune inapoi in circulatie. Si celulele ii pot depozita si repune in circulatie. Deoarece majoritatea celulelor din corp sintetizeaza mai multe proteine decat este necesar pentru sustinerea vietiilor, celelalte celule retransforma proteinele repartizate lor in aminoacizi, depozitandu-i in sange. Acest circuit al aminoacizilor este esential in intelegerea faptului ca proteinele complete (animale) nu sunt necesare in dieta.
Cei 8 aminoacizi pe care corpul nostru nu ii poate sintetiza trebuie luati din alimente. Fructele si vegetalele contin majoritatea celor 8 aminoacizi, iar morcovii, bananele, varza, conopida, porumbul, castravetii, vinetele, mazarea, cartofii, dovlecii, rosiile, nucile, semintele de floarea-soarelui, susanul, alunele si fasolea ii contin pe toti opt.
            Aminoacizii continuti in plante sunt intr-o cantitate mai mare decat cei continuti in carnuri.

Trebuie urmarite urmatoarele aspect:
1.      Carnurile nu ne furnizeaza combustibil; energia se gaseste in carbohidrati (vezi “Glucidele”). Carnea nu contine carbohidrati, deci nu furnizeaza energie.
2.      Grasimile pot furniza energie, dar descompunerea lor este mai greoaie si mai putin eficienta. Ele sunt descompuse in combustibil numai cand rezervele de carbohidrati sunt epuizate. Grasimea din corp nu provine numai de la consumul lor direct. Cand se consuma in exces carbohidrati, acestia sunt transformati de organism in grasime si sunt depusi ca atare. Astfel, corpul poate inmagazina si folosi grasime fara a consuma mancaruri grase. Depozitele de grasime pot fi  privite ca o banca de carbohidrati, unde se fac restituiri sau depuneri, cand este necesar.
3.      Sanatatea noastra depinde foarte mult de fibrele celulozice pe care le consumam. Printre multe alte lucruri, ele previn constipatia si hemoroizii. Carnea nu contine fibre celulozice.
4.      Un lant de aminoacizi contine de la 51 pana la 200.000 de aminoacizi. Cand mancam carne, acest lant trebuie descompus (rupt) complet si reasamblat in proteina umana. Aminoacizii sunt foarte delicati. Caldura gatitului ii coaguleaza sau ii distruge, facandu-I inutilizabili pentru organism. Astfel, devin toxici depunandu-se, marind consumul de energie.
5.      Carnea este foarte bogata in grasimi saturate, diferite de cele folosite pentru energie; provoaca atacul de cord (datorat colesterolului).
6.      Sinteza vitaminei B12 este ingreunata mult, provocand starile anemice.
7.      Toxinele continute de carnea animalelor au o extraordinar de mare influenta in perturbarea metabolismului hidratilor de carbon, de aici pana la diabet nemaifiind decat doi pasi.
8.      Mare parte a tumorilor, adesea maligne, au la origine substante create in  timpul digestiei carnii, care nu au putut fi asimilate de organism.
9.      Foarte putina lume stie  ca, pentru a inlocui culoarea gri-verzuie a carnii, dupa taierea animalului, cu acea culoare rosiatica, placuta, a produsului din galantar, majoritatea fabricilor de prelucrat folosesc nitrati si conservanti foarte daunatori organismului uman, predispunandu-l in timp la cancer.
10.  In urma procesarii termice calitatile carnii se modifica :
·        Valoarea nutritiva a carnii scade cu 2/3.
·        Fierul devine anorganic, deci nefolositor corpului uman.
·        Vitaminele dispar aproape complet din carnea fripta sau fiarta.
·        Noul aliment incarca si aciduleaza organismul uman favorizand aparitia bolilor.
Se pune intrebarea daca organismul UMAN este alcatuit si proiectat pentru a consuma carne.

Care sunt deosebirile fiziologice dintre carnivore si oameni :
·        Potrivit afirmatiilor domnului Williams Collius, din Medical Counter Point, “omul este inzestrat in mod evident cu dantura care se aseamana mai mult cu cea a ierbivorelor; acestea au incisivii ascutiti pentru a taia iarba, molarii cu suprafata plata pentru a zdrobi legumele si fructele, iar caninii scurti si rotunjiti, inapti sa sfasie si sa striveasca carnea”.
·        Maxilarul unui carnivor se misca numai in sus si in jos pentru a sfasia si musca. Al omului se misca si lateral, pentru a mesteca.
·        Saliva omului este alcalina si contine ptialina. Salina carnivorelor este acida, potrivita pentru descompunerea proteinei animale. Ii lipseste ptialina – o enzima care transforma amidonul in maltoza si glucoza.
·        Stomacul carnivorelor este un sac rotund si simplu, care secreta de 10 ori mai mult acid clorhidric decat un exemplar necarnivor.
·        Stomacul omului are forma alungita, complicat ca structura si terminat cu duodenul.
·        Intestinele carnivorelor masoara de 3 ori mai mult decat lungimea trunchiului lor, fiind destinate unei expulzari rapide a mancarii, care se altereaza usor. Intestinele omului sunt de 10-12 ori mai lungi decat trunchiul lor, fiind destinate pastrarii alimentelor in ele pana cand sunt extrasi toti nutrientii.
·        Pisicile, de exemplu, suplimentandu-li-se ratia de carne cu 20 g de unt, vor continua sa traiasca fara sa aiba nici un fel de schimbare la nivelul arterelor. Imaginati-va ca aceasta cantitate de colesterol este de 80 de ori mai mare decat ceea ce regimul nostru alimentar considera normal. Pe de alta parte, daca unei nutrii i se administreaza numai 4 g de colesterol pe zi, modificarea peretilor arteriali se va produce intr-un mod extraordinar de rapid.
·        Ficatul carnivorelor poate sa elimine de 10-15 ori mai mult acid uric decat al omului, care elimina foarte putin.
·        Acidul uric este o substanta extrem de toxica, ce se elibereaza in organism ori de cate ori se consuma carne (vezi URINA, medicament pentru viata de D. Menrath). Spre deosebire de carnivore, omul nu are enzime specializate in descompunerea acidului uric.
·        Carnivorele nu transpira prin piele  - acestea neavand pori, ca pielea umana.
·        Urina carnivorelor este acida, a omului este alcalina.
·        Limba carnivorelor este aspra, a omului este moale.
·        Mainile omului sunt destinate perfect culesului fructelor, si nu pentru sfasiat, asa cum fac animalele cu ghearele lor.
            Cu toate ca nu a fost creat sa manance carne, de ce omul o consuma totusi ? Din doua motive :
1.      Din obicei sau traditie.
2.      Pentru ca ii place carnea.
Deci  pentru  digestia  carnii  este  necesara o cantitate enorma de energie, ceea ce
face si mai dificila sarcina scaderii greutatii celor care nu si-o doresc si o au.
            As dori sa va intrebati : unde ati dori sa serviti masa ?
Intr-o gradina cultivata cu legume si cu pomi fructiferi sau intr-un abator, in ambele cazuri asteptand la fata locului sa vi se aduca masa proaspata ?     
            Daca veti continua sa mancati carne, pentru a minimaliza efectele negative cautati sa :
1.      Sa gasiti o sursa de carne nechimizata.
2.      Nu mancati carne decat o data pe zi, pentru a economisi energia interna. (Daca practicati urinoterapia, renuntati complet la consumul ei !).
3.      Combinati corect carnea cu alte alimente.

In cazul unor activitati fizice grele, ganditi-va ca :
·        proteinele nu va cresc forta, ci, prin descompunerea lor, v-o cheltuiesc.
·         proteinele sunt dezastruoase, intrucat ele nu produc energie, ci o consuma.
Exemple :
·        Un leu care mananca carne doarme 20 ore/zi.
·         Un urangutan, care mananca numai vegatale doarme 6 ore/zi.
·        Populatiile care traiesc in zona arctica si au ca aliment preponderent carnea au o medie de viata de numai 27 de ani.

Rolul vitaminei B12

            Aceasta se gaseste in plante in cantitate foarte mica (exceptie facand patrunjelul si tarata de grau), dar ea este asigurata de corpul nostru.
            Stomacul secreta o substanta denumita “factor intrinsec”, care transporta vitamina B12 creata de flora bacteriana din intestine.
            La combinatii incorecte de alimente, cand apare putrefactia, factorul intrinsec nu mai este secretat, intarziindu-se astfel producerea noii vitamine B12.
            Consumul de oua nu este nici el prea indicat, deoarece :
·        ar trebui consumate crude, dar contin arsenic;
·         prin fierbere, aminoacizii din oua se coaguleaza, deci se pierd;
·         ouale contin multa sulfura, care este periculoasa pentru ficat si pentru rinichi

Glucidele (hidratii de carbon)

            Sunt molecule in a caror compozitie gasim carbon, oxigen si hidrogen.
Glicemia
Glicemia reprezinta procentul de glucoza in sange. Se constituie ca principal element energetic al organismului. Este stocata, ca rezerva, in muschi si ficat, sub forma de glicogen. In asa-zisa stare de nemancare, glicemia are de obicei valoarea de 1g/1 litru de sange. In aceasta stare, cand se absoarbe o glucida, se constata o variatie a procentului de glucoza din sange, in trei timpi :
I.                   Glicemia creste (in functie de natura glucidei).
II.                Glicemia scade (dupa producerea insulinei de catre pancreas), glucoza patrunzand astfel in celule.
III.             Glicemia revine la normal.
Consider ca renumita clasificare a glucidelor in doua categorii, zaharuri rapide si zaharuri lente, considerand drept criteriu de diferentiere capacitatea lor de a fi asimilate de catre organism, a fost complet gresita.
            Studii recente constata indubitabil ca rapiditatea cu care glucoza este eliberata si asimilata de catre organism nu este conditionata de complexitatea moleculei de hidrat de carbon.
            Astfel ca, in loc sa ne intereseze viteza de asimilare, este mai indicat sa ne interesam de glucide in raport cu cresterea glicemiei pe care o provoaca, cu alte cuvinte, de cantitatea de glucoza produsa.
            Majoritatea oamenilor de stiinta clasifica glucidele dupa puterea lor glicemica, definita prin notiunea de “indice glicemic”.
            Fara sa intru in amanunte plictisitoare si considerand in mod arbitrar indicele glucozei ca fiind 100, va voi prezenta spre exemplificare un tabel in care principalele alimente din viata dumneavoastra cotidiana sunt ierarhizate in functie de “indicele glicemic”.
            Nu trebuie uitat ca :
·        Acest indice este cu atat mai ridicat cu cat nivelul glicemiei induse de respectiva glucida este mai mare.
·        Prelucrarea industriala a glucidelor mareste indicele glicemic al acestora (porumb = 70, fulgi de cartofi = 95, cartofi fierti = 70, zahar = 75).
·        Nu numai cantitatea, ci si calitatea partii fibroase a glucidei influenteaza marimea indicelui (paine foarte alba = 95, paine graham = 35).
Vom numi de aici incolo glucidele cu indice glicemic scazut cu termenul de “glucide benefice”, iar glucidele cu indice glicemic ridicat cu termenul de “glucide malefice”.
GRAUL

            Soldatii romani erau recunoscuti pentru rezistenta lor fizica, dar putini stiu ca li se dadeau ca ratie boabe de grau, pe care le luau in timpul marsurilor nesfarsite si pe care le mestecau incet si bine.
            Scrierile din Antichitate afirma ca boabele de grau sunt o hrana completa si, prin urmare, se putea trai numai cu ele. Toate substantele cu adevarat nutritive din grau se afla in tarate si in germeni. Interiorul din care se scoate faina se rezuma doar la amidon. Painea obtinuta este gustoasa, dar sangele primeste acizi in cantitate mare, organele se incarca de reziduuri, mucoase si sedimente. Este un moment prielnic pentru ca agentii patogeni sa se instaleze…
Clasificarea alimentelor dupa indicele glicemic
Glucide malefice
Glucide  benefice
Maltoza                                                   110
Glucoza                                                  100
Paine foarte alba                                       95
Fulgi de cartofi instant                             95
Miere, dulceata                                         90
Corn flakes                                               85
Morcov                                                     85
Zaharoza (zahar alb)                                 75
Paine alba                                                 70
Orez alb                                                    70
Cartofi                                                      70 
Porumb                                                     70
Sfecla                                                        70
Biscuiti                                                     70 
Paste (faina alba)                                      65
Banane                                                      60
Stafide                                                      60
Fulgi de ovaz                                            50
Cereale cu tarate                                       50   
Orez complet                                            50
Paine de grau integrala                             50 
Paste din faina cernuta                             45
Paine de secara completa                         40
Mazare verde                                            40
Fasole alba                                                40
Paine integrala                                          35
Lactate                                                      35
Fructe proaspete                                       35
Linte                                                         30  
Naut                                                          30
Fasole uscata                                            25                                                            
Ciocolata amaruie                                    22
Fructoza                                                    20
Arahide                                                     15
Legume (verzi)                                         15

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu