joi, 10 martie 2011

"ARBORELE FILOSOFIC" al ELENEI LUPU

      La invitatia unui prieten, Marian Lupu, am vizitat expozitia de pictura a surorii sale, Elena Lupu, impreuna cu alte doua nume mari ale picturii romanesti contemporane, Mariana Cimpeanu si Oana Forgaci Pavelescu, expozitie deschisa la Galeria "SIMEZA", pe Bdul Magheru.
      Am smuls artistelor cateva cuvinte despre lucrari, pe care le voi reda in cele ce urmeaza.

ELENA LUPU


   “Copacul este un subiect pe care il abordez de vreme indelungata , el a insotit traseul meu artistic de pana acum, cu el si prin el am adus pe simeze mijloace de expresie ce au oglindit stari emotionale si cautari in domenii precum filosofia si religia, cautand semnificatia arborelui de la geneza, lansand jocuri compozitionale cu diferite tipuri de texturi, contraste, tuse, ecrane de culoare suprapuse, intr-o abordare expresionista.

     Traseul este marcat de aceasta data de o abordare figurativa. Pastrez semnul simbol ”arbore” in discursul plastic, ca element de baza in reprezentarea fiitei umane, ca legatura a Divinitatii cu omul, iar portretul figurativ, vine ca un argument al existentei naturii umane si a lucrurilor ce o definesc: gandire, simtire, traire, emotie, mister, visare, amprente ale experientelor trecute, placere si joc."




     Atelier: Str Ionescu Gion, nr 13A, sector 3 Bucuresti

Tel: 0722.234.380

elena.lupu@artstation.ro

www.artstation.ro








  
       Petrecand ceva timp la expozitie, am aflat cateva lucruri interesante si despre atelierele de pictura, teatru si dezvoltarea creativitatii prin arte vizuale, conduse de ELENA LUPU:

 
      Programele educationale concepute pentru aceste ateliere au efect asupra abilitatilor de exprimare plastica, verbala si nonverbala. Toate actiunile artistice se desfasoara intr-un mediu suportiv unde copilul este stimulat si incurajat sa se exprime, sa gandeasca, sa creeze situatii, sa gaseasca solutii.


      Atelier de pictura: Se urmaresc performantele expresiv artistice, sesiunile se desfasoara sub forma de joc unde copilul dobandeste cunostinte noi, fara sa depuna efort. Atmosfera este vesela, primesc informatiile pe suport sub forma de joc, dupa care incep aplicatiile pe tema plastica, teoria culorii, studiu desen, perspectiva liniara, notiuni de istoria artei.

     

     Atelierul de teatru si pictura: este un program educational combinat de teatru si pictura. Aici copiii sunt actori, scenaristi, scenografi, desigenri de costum si sunt invitati sa se joace, sa cante, sa se implice, sa isi asume, sa construiasca grupul, echipa, devenind impreuna responsabili, artisti, creatori, colegi, prieteni.

      In cadrul acestui atelier, propumen copiilor o serie de jocuri de cunoastere, de recunoastere, cooperare, interactivitate, atentie , memorie, improvizatie, constructie text, poveste, costume si decor.



    Atelierul de dezvoltarea creativitatii pentru adulti: programul se adreseaza in special adolescentilor si adultilor care vor sa isi imbunatateasca metoda de lucru in domeniul in care isi desfasoara activitatea, sa devina mai creativi, inventivi, eficienti, flexibili in realizarea proiectelor personale sau profesionale. In cadrul acestui atelier propunem o serie de exercitii de deblocarea creativitatii, improvizatie, imaginatie si relaxare.

Atelierele isi desfasoara activitatea in zona Unirii ( Udriste, Popa Soare )

Relatii: 0722.234.380; 0764.741.173;
e-mail: elena.lupu@artstation.ro; seserman31@yahoo.com


OANA FORGACI  PAVELESCU





     La intrarea in galerie, primul impact a fost cu lucrarile Oanei Forgaci Pavelescu.








     Desi compozitiile extrem de colorate iti sareau in ochi, nu am putut remarca faptul ca personajelor le lipsea zambetul.






     Chiar daca nu sunt experta in domeniu, am vorbit despre acest lucru cu artista si nu mare mi-a fost uimirea, cand a aprobat ceea ce observasem eu.




     Motivul, foarte delicat si dureros, era decesul copilului acesteia cu un an in urma.







     Oricat s-a straduit aceasta sa refaca zambetul personajelor in colturile gurii, nu a reusit.





      "Dorinta mea este de a picta ce simt in prezent si de a transmite prin lucrari un mesaj cat mai viu colorat. Compozitiile reprezentate de clovni, balerine, marchizi, scot in evidenta anumite laturi ale starilor prin care trecem{sensibilitate, nehotarare, gingasie, gratie, putere}






      In programul pe care il propun, exista elemente care revin nu cu repetitie ci pentru ca imi sunt apropiate ca limbaj plastic."











MARIANA CAMPEANU

Umbra satului



  "Satul, un reper istoric şi un memento al unui teritoriu al stabilităţii, ne mai oferă o sursă de rezistenţă în faţa proceselor distructive în pragul cărora se află astăzi umanitatea şi ne propune o cale spre reluarea dialogului cu sacrul.






    Spaţiul ţăranului român păstrează încă o pluralitate de forme şi simboluri marcând astfel legătura sa intimă şi personală cu Dumnezeu."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu