sâmbătă, 19 februarie 2011

Biserica ADORMIREA MAICII DOMNULUI din satul Rasimnicea, comuna Brazii, jud. Ialomita


       Cu aleasa consideratie,  va instiintam ca puteti ajuta SFANTA 

BISERICA ce poarta HRAMUL “ADORMIREA MAICII DOMNULUI” – 

PAROHIA RASIMNICEA, jud. Ialomita

Istoricul bisericii

„Cuvântul crucii pentru cei ce pier este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (I Corinteni 1, 18)

   Apartinand comunei Brazii, satul Rasimnicea este situat chiar în coltul de nord-vest al judetului Ialomita, pe malul drept al raului Prahova.
Prima atestare sigura a localitatii dateaza din anul 1690, cand cronicarul Radu Popescu Vornicul nota în Istoriile Domnilor Tarii Romanesti despre trecerea domnitorului Constantin Brancoveanu peste apa Prahovei, în drum catre Draganesti, unde l-a întalnit pe generalul habsburgic Heissler: “apa Praovei pre la Rasimnice în vad trecand”.
Mult mai devreme însa, într-un hrisov din prima jumatate a veacului al XVI-lea, dat pentru hotarnicirea mosiei domnesti de la Gherghita, sunt pomeniti “Rasipniti”, ceea ce poate fi numele original si totodata prima atestare pentru Rasimnicea.
Satul s-a aflat în veacurile trecute pe o mosie a Manastirii Malamuc, situata putin catre nord-vest. Dincolo de Malamuc, asadar nu departe de Rasimnicea, s-a aflat orasul medieval al Gherghitei, loc de popasuri domnesti si de comert intens, odinioara.
În secolul al XVIII-lea, mosia Rasimnicea a apartinut Manastirii Caldarusani, pentru ca mai tarziu sa apartina medelnicerului Niculescu.

   Monumentul reprezentativ al satului este Biserica Parohiei Rasimnicea, cu hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI, edificiu situat pe pertea dreapta s drumului rutier care strabate localitatea, dinspre Brazii catre Gherghita, intr-o zona apropiata de malul raului Prahova.

   Locasul a fost construit in anul 1816 in locul unei biserici de lemn, pe care o ridicase la mijlocul veacului al XVIII - lea un monah, GHERASIM, poate un vietuitor de la Caldarusani. 

    Biserica a fost reparata de mai multe ori in cursul secolelor XIX si XX, cele mai serioase fiind reparatiile din 1992, caracterul lor integral dand lacasului aspectul de astazi.

    Edificiul este de tip sala si dispune de un tip de pridvor, naos si altar, fiind incununat de o singura turla de tabla, cu un plan patrat. Pridvorul dispune de stalpi circulari de o parte si de alta a intrarii si respectiv semicirculari la colturi, legatura dintre ei realizandu-se prin arcade, de asemenea, semicirculare.

    De asemenea, deasupra intrarii in pronaos se afla locul pisaniei, care insa nu se mai pastreaza.

    In curtea bisericii, langa zidul sudic, se afla mai multe cruci de piatra, amintind de localnicii raposati in secolul XIX.

 

Pe calea de acces catre biserica, situata chiar la strada, se afla clopotnita construita în anul 2008. Aceasta are peretii interiori pictati, fiind printre putinele edificii impunatoare din zona: 5 metri deschidere, 3 metri latime, 8 metri înaltime.

In imediata vecinatate, la nici 100 de metri de biserica, a fost construita in anul 2007 Troita pe cheltuiala familiei Maliszevski din Ploiesti sub directa coordonare a tanarului preot paroh Ionut DOGARU . Constructia are drept scop ocrotirea parohiei si a enoriasilor de tot ce este rau si alungarea tuturor relelor de la acestia si casele lor.
Este închinata Sfintei Treimi, de unde si numele de Troita.



Harta

VARIANTA 1 (iesirea din Bucuresti pe Sos Andronache - Voluntari)



VARIANTA 2 (iesirea din Bucuresti pe DN 1 - Otopeni)


   Intrucat parohia nu are posibilitati financiare, cu dragoste frateasca, va rugam sa sprijiniti cu o contributie financiara dar si cu expunerea nevoii de a reconstrui acoperisul SFINTEI BISERICI. Valoarea totala a lucrarilor este de 80.000 lei, iar din partea fiecarei persoane ar fi 200 lei, constienti fiind de situatia financiara din toata tara. Speram sa ne puteti ajuta, fara a uita sa trimiteti si un acatist.

Contact si Donatii

Pentru cei interesati in a face o donatie catre Biserica Rasimnicea,
contul bancar este urmatorul:
RO73RZBR 0000 0600 0802 6896 deschis la

RAIFFEISEN BANK, Agentia MOSILOR
titular cont: PAROHIA “ADORMIREA MAICII DOMNULUI” 


RASIMNICEA , CF 2336276

sau prin posta, la adresa: 

PAROHIA ADORMIREA MAICII DOMNULUI, sat RASIMNICEA, comuna BRAZII, judetul IALOMITA.

Preot Paroh IONUT DOGARU
Tel : 0732 446 841

bisericarasimnicea.ro 

Va multumim anticipat.DOAMNE AJUTA!

http://www.atac-online.ro/23-04-2009/Carmen-Plesea-a-avut-intamplari-nefericite-la-nivel-inalt-de-Paste.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu